Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Podvýživa a sarkopénia

Narušenie vyváženého nutričného stavu je spoločným znakom mnohých chronicky prebiehajúcich ochorení, ktoré nezriedka sprevádza úbytok svalovej hmoty, tzv. sarkopénia. Vhodne zvolenou nutričnou podporou možno sarkopéniu ovplyvniť. Overte nutričný stav pacienta a otestujte ho na sarkopéniu jednoduchým dotazníkom.

Sarkopénia1,2

  • definovaná ako strata svalovej hmoty, strata svalovej sily a funkcie svalov

  • postihuje najmä seniorov
  • prispieva ku krehkosti pacienta
  • zvyšuje riziko: porúch pohyblivosti, pádov, hospitalizácie, straty samostatnosti a umiestnenia pacienta do dlhodobej starostlivosti
  • je spojená aj s ochoreniami srdca, respiračnými ochoreniami a kognitívnymi poruchami

Skríning sarkopénie3

  • v klinickej praxi sa na odhalenie rizika sarkopénie odporúča tzv. SARC-F test
  • zahŕňa hodnotenie sily, chôdze, schopnosť vstať zo stoličky, chodenie po schodoch a frekvenciu pádov
  • skóre > 3 predikuje sarkopéniu a je potrebné prijať preventívne opatrenia
  • u seniorov nad 65 rokov sa odporúča skríning opakovať každý rok
  • SARC-F test je možné doplniť aj o test sily stisku ruky a test rýchlosti chôdze

Ako predísť sarkopénii pomocou stravy?

  • štúdie preukázali pozitívny vzťah medzi užívaním bielkovín a svalovou hmotou
  • prípravky na popíjanie s vysokým obsahom proteínov a energie
  • odporúčané množstvo bielkovín je potrebné prijímať rovnomerne počas celého dňa
  • odporúčaná dávka proteínu pre staršie osoby je 1,0 až 1,5 g bielkoviny/kg/deň
  • pre zvládnutie diagnózy je vhodné nutričnú intervenciu podporiť fyzickou aktivitou

 

Referencie: 1. Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J, et al. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing. 2019 Jan 1; 48(1):16-31. 2. Morley JE, Argiles JM, Evans WJ, et al. Nutritional recommendations for the management of sarcopenia. J Am Med Dir Assoc. 2010 Jul; 11(6):391-396. 3. Malmstrom TK, Miller DK, Simonsick EM, et al. SARC-F: a symptom score to predict persons with sarcopenia at risk for poor functional outcomes. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2016 Mar; 7(1):28–36.


 

Vysokoproteínová výživa v malej fľaštičke pre zachovanie svalovej hmoty a samostatnosti1,2,3,6

Nutridrink Compact Protein obsahuje:

  • 125 ml
  • 18 g bielkovín
  • 300 kcal
  • 2,4 kcal/ml
  • ideálny pomer (5:1) ω-6 a ω-3 mastných kyselín4,5
  • dostupný až v 9 príchutiach

Referencie: 1. Yanai H. J Clin Med Res. 2015; 7(12):926-931. 2. Starke J et al. Clinical Nutrition 30 (2011) 194- 201. 3. Norman K, et al. Clin Nutr. 2008; 27(1):48-56. 4. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal 2010; 8(3):1461. 5. Simopoulos AP. Biomed Pharmacother. 2002;56:365–379. 6. Gariballa S, et al.. Am J Med. 2006; 119(8): 693-699.

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám

Odoslaním vyplneného formulára beriete na vedomie, že Vami poskytnuté osobné údaje budú spracované v plnom rozsahu pre účely zodpovedania Vašej otázky. Bližšie informácie o spracovaní osobných údajov sú k dispozícii na našich webových stránkach.