Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Dekubity a výživa

Dekubity znižujú celkovú kvalitu života, prispievajú k zvýšenej úmrtnosti u pacientov a predstavujú značné ekonomické náklady na liečbu pre zdravotnícke organizácie. Preto sú prevencia a manažment starostlivosti o ne veľmi dôležité.

Nutričná deprivácia a nedostatočný príjem potravy sú kľúčovými rizikovými faktormi pre vznik dekubitov a zhoršeného hojenia rán. Neplánovaný úbytok hmotnosti je hlavným rizikovým faktorom vývoja podvýživy a vzniku preležanín. Suboptimálna výživa narúša funkciu imunitného systému, syntézu kolagénu a pevnosť pokožky v ťahu. Žiadny laboratórny test nedokáže presne definovať nutričný stav jednotlivca. Aj keď sérový albumín, prealbumín, transferín, proteín viažuci retinol, ako aj antropometrické merania (výška, hmotnosť a index telesnej hmotnosti) a ďalšie laboratórne hodnoty môžu byť vhodné na stanovenie celkovej prognózy, nemusia však optimálne vyjadrovať výživovú hodnotu.

Aj keď nie je známy ideálny príjem živín na podporu hojenia rán, zdokumentovali sa zvýšené potreby energie, bielkovín, zinku a vitamínov A, C a E a aj aminokyselín, ako napríklad arginínu a glutamínu.

Hydratácia hrá dôležitú úlohu pri zachovaní a oprave integrity pokožky. Dehydratácia narušuje metabolizmus buniek a hojenie rán. Adekvátny príjem tekutín je potrebný na podporu prietoku krvi do poškodených tkanív.

 

Prečítajte si celý článok, ktorého hlavným cieľom je zhodnotenie súčasných dôkazov týkajúcich sa hydratácie a výživy na prevenciu a manažment dekubitov u dospelých.

 

Zdroj: Rajnohova E., 2020: Výživa a dekubity, Dermatol. prax., 14(1):22-25.


 

Cubitan - jediná špeciálna výživa pre pacientov s dekubitmi

Vysokoproteínová výživa obohatená o arginín. Riešenie pre pacienta s dekubitom III. a IV. štádia

 

Klinicky potvrdená účinnosť v hojení dekubitov:

  • Cubitan urýchľuje hojenie rán.1

  • Cubitan zvyšuje kvalitu života pacientov1

  • Cubitan znižuje počet preväzov a čas strávený preväzovaním1

  • Cubitan znižuje náklady na krycí materiál o 34 %2

 

Podmienky preskripcie prípravku Cubitan:

  • Indikačné obmedzenie: hradená liečba sa môže indikovať u pacientov s dekubitmi III. a IV. štádia.

  • Preskripčné obmedzenie: INT, GER, PLM, CHI.

  • Množstvový limit: L10 (mesačne 15 balení x 4 x 200 ml). Roborujúca diéta sa hradí po dobu maximálne 12 týždňov.

  • Protokol iniciálnej indikácie sa nevyplňuje.

 


Referencie:  1. van Anholt RD, Sobotka L, Meijer EP, et al. Specific nutritional support accelerates pressure ulcer healing and reduces wound care intensity in non-malnourished patients. Nutrition. 2010; 26:867-872. 2. Cereda E, Klersy C, Andreola M, et al. Cost-effectiveness of a disease-specific oral nutritional support for pressure ulcer healing. Clin Nutr. 2017 Feb; 6(1):246-252. 

Na stiahnutie
PDF
Výživa a dekubity (článok)705.69 KB
Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám